Mi is az a GSP?

Gmail Sponsored Promotions – azaz egy egyedi hirdetési forma, amely a Gmail személyes levelező felületeden jelenik meg a Promóciók fülön. Mikor és kinek érdemes ezt használnia?

A GSP hirdetés 2 kreatív elemből áll, egy felvezetőből és annak kibővítéséből. A felvezető egy 25 karakterű szöveges címsor és 100 karakterből áll. Ezenkívül egy 50 × 50px méretű kép is szerepel a hirdetésben és a „Vállalat neve”.

   

 

Érdekesség egyébként, hogy a Gmail desktop verzióját használó emberek számára a teaser nem jelenik meg, ehelyett a (testre szabható) 580×400-as előnézetet jeleníti meg kibővített hirdetésből.

A hirdetésért kattintás, azaz CPC alapon számít fel díjat a Google. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy csak akkor kell fizetnünk, amikor a felhasználó rákattint a teaser (felvezető) egységre. Ezzel megnyílik a teljes hirdetés, amely egy 600×1000 (max.) egyszerű html oldal, amely képeket, szöveget, linkeket, űrlapmezőt, beágyazott videókat és kattintással hívható telefonszámokat tartalmazhat.

Kinek érdemes ezt a hirdetési formát használnia?

A GSP az, amit „impression-alapú” hirdetésnek hívunk. Ez azt jelenti, hogy a felhasználó úgy kapja meg a hirdetést, hogy ő azt nem kérte valójában. Szemben például egy Google-ben történő kereséssel, ahol a felhasználónak szándékában áll a kulcsszóra való rákeresés.

A GSP-nél is, akár csak a Facebook hirdetések vagy a Google Display Hálózat esetén, jól lehet célozni, szűkíteni azon felhasználók körét, akik láthatják hirdetését és akiknek valószínűleg érdekes lehet az ajánlat.

A GSP rendelkezik néhány nagyon egyedi célzási lehetőséggel, amelyekkel fontos élni hirdetőként, hiszen ne feledjük, a felhasználó eredetileg nem érdeklődött az ajánlat iránt.  Ez a fontos tény kell, hogy vezéreljen minket akkor is, amikor magát a hirdetés kreatív részét megtervezzük.

Legjobban működhet ez a hirdetési forma akkor, ha például kattintásokat szeretnénk elérni egy termék ingyenes kipróbálásához, vagy egy érdekes/vicces űrlap, szavazás kitöltésére kérjük a felhasználókat a termékünkkel kapcsolatban.

Akkor is jól működik, ha webshopot működtetünk és új terméket vagy akciót kommunikálunk a jól targetált hirdetésünkben. Hiszen ne feledjük el, hogy a GMAIL Promóciók fülében jelenik meg a hirdetésünk, ahol az összes user által kért hírlevél is megjelenik. Azaz, amikor idekattint, akkor félig már „vásárlás-üzemmódban” van a felhasználó. Ezért működhetnek jól a NAPI (HETI) AJÁNLAT, NAPI AKCIÓ elnevezésű gyors lejáratú kedvezmények ezen a felületen.

Jól működhet akár felhasználói e-mail adatbázisok építésére is, ha a kreatívban e-mail cím megadására kérjük az olvasót. Ezáltal valóban potenciális ügyfeleket szerezhetünk Vállalkozásunk számára.

Viszont egy relatíve drága, egyelőre ismeretlen márkájú termék bevezetése például nem biztos, hogy nagy sikereket érne el ezen a felületen, hiszen elsősorban a szűk targetálás teszi ezt a felületet sikeressé. Amint ismerjük konkrétan már a vásárlóinkat és van egy, a számukra (!) visszautasíthatatlan ajánlat, akkor a GSP nagyon ideális felület lesz a hirdetésünkhöz.

A hirdetés lelke tehát a targetálás, ami gyakorlatilag hasonló a Google célcsoport szűkítési rendszeréhez: nem, életkor, lokáció, felhasználói platform. A legnagyobb extra azonban az ún. felhasználói-attribútum, amit az alapján határoz meg a GMAIL, hogy a legutolsó 300 e-mailben milyen kulcsszavak szerepeltek a levelező rendszerben az adott felhasználónál.

És végül jó tudni, hogy nagyon kifinomult eredmény riportolási lehetőségeket kínál a GSP, ahol láthatjuk a licitálási stratégiánk eredményeit számokban kifejezve